Zijn fillers de moeite waard? Alle voor- en nadelen!


Wat zijn vulstoffen?
“Hyaluronzuurvullers zijn gelachtige producten die plooien en vouwen vullen en verloren volume aanvullen. Ze kunnen ook het gezicht contouren”, zegt Dr. Maia.

BELANGRIJKSTE INGREDINTEN Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend polysacharide dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het werkt als een dempings- en smeermiddel voor onze gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen. Bij gebruik in huidverzorging werkt het als een vochtbinder, wat betekent dat het zich hecht aan het water in de cellen (terwijl het ook water uit de lucht aantrekt en vasthoudt), waardoor ze mollig worden.

Fillers kunnen van verschillende tijdelijke of permanente materialen zijn en worden gebruikt om lijnen te vullen. Hyaluronzuurvullers zoals Restylane, Juvederm en Belotero, en calciumvullers zoals Radiesse zijn de meest voorkomende.4 Dr. Schulman legt uit: “Hoewel zowel botulinumtoxine als vulstoffen vaak samen worden gebruikt, werken ze anders en worden ze op verschillende lijnen gebruikt.”

Hyaluronzuurvullers, die in verschillende diktes verkrijgbaar zijn, zodat voor elk huidtype de juiste kan worden gekozen, gaan 5-24 maanden mee. “Er zijn andere vulstoffen die zijn samengesteld uit [calciumhydroxyapatiet] (zoals Radiesse), die beter zijn voor diepe vulling en die 12 tot 14 maanden meegaan”, zegt Dr. Schulman.

Botox versus fillers: wat is effectiever?

De effectiviteit van beide procedures hangt af van wat u nodig heeft. Botox kan bijvoorbeeld preventief worden gebruikt (dus nog voordat je echt diepliggende rimpels opmerkt).

“Ik heb veel patiënten van midden twintig die preventieve Botox gebruiken”, zegt Dr. Maia. “Ze willen voorkomen dat er rimpels ontstaan. Ze zijn zich hyperbewust van hun gezicht en willen hun uiterlijk verbeteren.”

De meest voorkomende gebieden voor fillers zijn ondertussen “onder de ogen, wangen en kaaklijn”, zegt Dr. Maia. “De keuze van elk product hangt af van het aandachtsgebied.”

De simpele regel? “Uitdrukkingslijnen hebben botulinumtoxine nodig. Lijnen in rust hebben opvulling nodig.” Dr. Schulman zegt dat hoewel Botox een uitstekende keuze is voor het raken van die “plooipunten” waar spieren samentrekken, fillers het beste zijn voor diepe lijnen die aanwezig zijn, zelfs wanneer de gezichtsspieren niet samentrekken. Bekijk de onderstaande tabel voor een gids voor de lijnen op het gezicht waarvoor respectievelijk botox en fillers moeten worden gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen
Blauwe plekken of zwelling op de injectieplaats
Een blauwachtige zweem op de huid
Acne-achtige bultjes onder de huid
“De vulstoffen die momenteel beschikbaar zijn en door de FDA zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten zijn uitgebreid getest en zijn veilig”, zegt Dr. Dara Liotta.

De meest waarschijnlijke bijwerkingen van Botox of filler zijn blauwe plekken en pijn op de injectieplaats – hetzelfde als elke injectie, niet echt een toxische reactie.2 Als u last heeft van droge ogen, een scheve glimlach, kwijlen of een hangend ooglid, dit is niet normaal. Per Dr. Liotta: “Onder geen enkele omstandigheid zijn problemen met het zien, spreken of ademen van redelijke reacties op Botox.” Als u een van deze symptomen ervaart, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw gecertificeerde injector.

De oplossing in Botox en andere merken zoals Myobloc is een zeer, zeer verdunde vorm van botulinum en de formule zelf is eerlijk gezegd het laatste waar u zich zorgen over zou moeten maken. Bovenaan uw lijst zou het krijgen van een gekwalificeerde arts moeten staan, want dat is de gemakkelijkste manier om eventuele negatieve bijwerkingen te voorkomen.

Bijwerkingen met name van fillers zijn onder meer het Tyndall-effect, waarvan Dr. Liotta uitlegt dat het een blauwachtige zweem op de huid is, en “kan optreden als dikkere hyaluronzuurvullers te oppervlakkig onder het huidoppervlak worden geïnjecteerd. Het Tyndall-effect kan worden behandeld door een kleine hoeveelheid hyaluronidase (het enzym dat hyaluronzuurvuller oplost) in het gebied te injecteren.”

Dr. Liotta vervolgt: “Acne-achtige bultjes onder de huid zijn een buitengewoon zeldzame complicatie. Veel vaker voorkomend zijn blauwe plekken, gevoeligheid en milde zwelling op de injectieplaatsen die tot 2 weken kunnen aanhouden.”

Houd er rekening mee dat de meer ernstige “bijwerkingen”, zoals het Tyndall-effect en bultjes onder de huid, geen echte bijwerkingen zijn, maar eerder complicaties die optreden als gevolg van een onjuiste injectie.4 Daarom is het van cruciaal belang om alleen injecties te krijgen (medische of cosmetische ) van een board-gecertificeerde injector.

De kosten
De gemiddelde kosten van Botox-injecties bedragen 466 euro, volgens de 2020-statistieken van de American Society of Plastic Surgeons. De kosten kunnen natuurlijk variëren en zijn over het algemeen gebaseerd op hoe vergevorderde rimpels zijn (en dus hoeveel product er nodig is) en de kwalificaties van de persoon die de procedure uitvoert.

De prijs van vulstoffen varieert sterk, afhankelijk van het product. Volgens de meest recente statistieken van de American Society of Plastic Surgeons kostte Radiesse gemiddeld 717 euro, terwijl hyaluronzuurvullers zoals Juvederm en Restylane 684 euro kostte.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *