Huidverzorging: de basics om je huid te verzorgen en beschermen


Ik ben klaar om aan een huidverzorgingsroutine te beginnen. Wat moet ik weten voordat ik begin?
Voordat u uitzoekt wat u in uw huidverzorgingsroutine moet opnemen, is het belangrijk om uw huidtype te kennen en of u belangrijke zorgen heeft die u wilt aanpakken. Het is ook goed om te onthouden dat ieders regime individueel is – wat voor uw vrienden, familie of rando’s online werkt, is misschien niet het beste voor u.

Om uw huidtype te bepalen, moet u een paar uur na het douchen nagaan hoe uw huid werkt zonder make-up of producten erop. Als het een beetje vettig of glanzend wordt, heb je waarschijnlijk een vette huid. “Als je de neiging hebt om eczeem te hebben en je huid wordt erg droog in de koude wintermaanden, dan is het het beste om over te gaan op huidverzorging voor een gevoeligere, drogere huid”, zegt Sandy Skotnicki, MD, oprichter van Bay Dermatology Center en assistent-professor dermatologie. Universiteit van Toronto, vertelt SELF. “De meeste mensen hebben een combinatie, met vette gebieden rond de neus en kin in een typisch patroon”, voegt ze eraan toe. Het kan ook zijn dat u geen van deze typen heeft, wat betekent dat de meeste huidverzorgingsproducten veilig op uw huid kunnen worden gebruikt. Als u weet wat uw huidtype is, kunt u zich richten op producten die droogheid en vettigheid onder controle houden en tegelijkertijd eventuele andere huidproblemen aanpakken.

U hoeft niet per se een dermatoloog te zien voordat u aan een huidverzorgingsroutine begint. Maar als u een gevoelige huid heeft (of niet zeker weet of uw huid als gevoelig in aanmerking komt), als u een huidaandoening heeft, of als u grote problemen probeert aan te pakken (zoals hardnekkige of ernstige acne of hyperpigmentatie), is het belangrijk om in te checken bij een door het bestuur gecertificeerde dermatoloog die u door het proces kan begeleiden.

Oké, snap het. Dus wat zijn de basisstappen van een huidverzorgingsroutine?
Huidverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn als u dat niet wilt, maar over het algemeen is er een ideale huidverzorgingsroutine die ervoor zorgt dat de producten die u gebruikt het meest effectief zijn. De drie basisstappen voor huidverzorging zijn: reinigen, hydrateren en zonnebrandcrème aanbrengen (kijk naar minimaal SPF 30 en “breed spectrum” op het etiket). Uw ochtendverzorgingsroutine moet deze basisprincipes bevatten: wassen met een reinigingsmiddel, een vochtinbrengende crème insmeren en vervolgens uw zonnebrandcrème aanbrengen, zegt Dr. Skotnicki. Pro-tip: je kunt een vochtinbrengende crème gebruiken die ten minste 30 SPF en breedspectrumbescherming heeft om die twee stappen te combineren.

Als het gaat om het kiezen van een zonnebrandcrème, heb je de keuze uit fysieke zonnebrandmiddelen of chemische zonnebrandmiddelen. “Chemische zonnebrandmiddelen bevatten ingrediënten zoals avobenzone die de zonnestralen absorberen als een spons en ze vervolgens afgeven in de vorm van warmte”, legt Dr. Skotnicki uit. Fysieke zonnebrandmiddelen, of minerale zonnebrandmiddelen, bevatten minerale ingrediënten, zoals zinkoxide of titaniumoxide, en vormen een barrière die de zonnestralen blokkeert.

Je kunt elk type zonnebrandcrème gebruiken zolang je consistent bent, vertelt Hysem Eldik, M.D., een gecertificeerde dermatoloog bij Marmur Medical in New York City, aan SELF. Sommige mensen zullen echter merken dat de meeste minerale zonnefilters niet goed passen bij hun huidskleur en/of make-up, dus het kan wat vallen en opstaan ​​kosten om de juiste voor u te vinden.

Uw huidverzorgingsroutine voor de nacht kan daarentegen extra stappen bevatten. Als je overdag zware make-up of zonnebrandcrème draagt, kan het zijn dat je reinigingsmiddel niet al je make-up verwijdert of je nog steeds een beetje vettig voelt. In dat geval heb je misschien baat bij dubbele reiniging, een proces waarbij je eerst wast met een reinigingsmiddel op oliebasis, gevolgd door een reinigingsmiddel op waterbasis of micellair water op een wattenschijfje om alles wat achterblijft te verwijderen. Maar dubbele reiniging is geen vereiste, maak je geen zorgen.

Na het reinigen is het tijd om serums, toners, gezichtsexfoliators of voorgeschreven behandelingen aan te brengen, afhankelijk van uw huidproblemen of doelen. Vervolgens wilt u deze middelste huidverzorgingsroutinestappen afsluiten met een vochtinbrengende crème. Je kunt ook ’s avonds een dagcrème met SPF gebruiken, hoewel je misschien zult merken dat een dikker product meer vochtinbrengend is en beter geschikt is voor gebruik ’s nachts, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat je er make-up overheen kunt doen. u hoeft zich geen zorgen te maken over SPF terwijl u slaapt.

Als je je trendy voelt, zou je je huidverzorgingsroutine kunnen beëindigen met een gezichtsolie als je vochtinbrengende crème (of er bovenop). Maar wees daar voorzichtig mee, vooral als je huid de neiging heeft om vettig te zijn. “Hoewel oliën superieure hydratatie kunnen bieden, kunnen ze de poriën verstoppen”, zegt Dr. Eldik. Dan zijn hydraterende olievrije serums met ingrediënten als hyaluronzuur en squalaan wellicht een betere formule voor jou. Als u echter helemaal geen vette of acne-gevoelige huid heeft, kan een gezichtsolie goed voor u werken en geeft u misschien de voorkeur aan die textuur boven een dikkere crème of lotion.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *