Puistjes

Hier lees je tips om puistjes te bestrijden en te voorkomen met simpele natuurlijke middelen.

Puistjes kunnen je zelfvertouwen enorm beschadigen, of je er nu een heleboel hebt of maar eentje. Puistjes en mee-eters ontstaan wanneer je huid teveel talg produceert, waardoor een porie makkelijk verstopt kan raken en bacteriën van zich binnen gaan vermenigvuldigen. In dit artikel leer je bestaande puistjes te bestrijden en nieuwe puistjes te voorkomen met natuurlijke middelen en tips.

Bestaande puistjes bestrijden

Als je een puist uitknijpt, loop je het risico dat de boel geïnfecteerd raakt en je er nog langer mee moet lopen dan eigenlijk nodig was. Uitknijpen raden we dus niet aan. Maar gelukkig zijn er wel een paar tips om je puistjes sneller te laten verdwijnen!

1. Behandel de puist of puistjes met waterstofperoxide. Maar gebruik niet dezelfde soort als waarmee je je haar bleekt. Bij de apotheek of drogist kun je 3% waterstofperoxide kopen, dat vaak wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten. Doordrenk een watje met de waterstofperoxide en laat het 15 minuten op je huid trekken. Doe dit het liefst ‘s avonds voor je naar bed gaat.

2. Breng na de peroxidebehandeling tandpasta of (nog beter) een zwavelhoudende lotion aan. Dit doodt de bacteriën en droogt je puistje uit, waardoor het veel sneller zal verdwijnen, soms al na een nachtje slapen.

Gebruik dit alleen als plaatselijke behandeling en niet te vaak, anders droog je je huid alleen maar uit, met als gevolg dat je huid gaat overcompenseren door nog meer talg te produceren, met nog meer puistjes als gevolg.

10 tips om puistjes te voorkomen

1. Laat je huid met rust!
Zit niet aan je puistjes of de huid eromheen. Doe je dat wel, dan verspreid je niet alleen bacteriën, waardoor je meer puistjes zult krijgen, maar loop je ook nog eens meer risico op littekenvorming.

2. Droog je huid niet uit
Puistjes worden veroorzaakt door overmatige talgproductie en een vette huid, dus het is een natuurlijke reactie om je huid veel te wassen en agressieve, drogende producten zoals Clearasil te gebruiken. Vaak werkt dit eventjes goed, maar zullen je puistjes al snel even erg terug komen, of soms nog ergers dan voor je het product gebruikte. Dergelijke producten irriteren je huid en drogen je huid uit, waardoor je huid zal reageren door nog meer talg te produceren, met alle gevolgen vandien. Gebruik liever een milde reiniger.

3. Hydrateer je huid
Een gewone dagcreme bevat vaak ingrediënten die je porieën verstoppen. Kies voor een niet-comedogene creme. Een goed en natuurlijk product is zuivere jojoba-olie.

4. Verschoon je kleding en beddegoed regelmatig
Tijdens je slaap komen er allerlei afvalstoffen en bacteriën op je beddegoed. Vervang regelmatig je beddegoed en was het op 60 graden. Als je graag hoeden, petten of mutsen draagt, was of vervang die dan ook regelmatig.

5. Let op wat je eet
Er zijn verschillende wetenschappelijk onderzoeken die hebben aangetoond dat chocolade en andere beruchte boosdoeners puistjes niet verergeren. Toch zijn er genoeg mensen die direct het verschil waarnemen na een bepaalde soort voeding te hebben gegeten. Ieders lichaam is anders en reageert anders op dezelfde voedingsstoffen. Merk je dat vooral vette voeding je puistjes verergert? Laat het dan staan. Eet zo veel mogelijk vers fruit, verse groenten en volkoren graanproducten. Deze versterken je immunsysteem en helpen je lichaam afvalstoffen af te voeren. Veel mensen ervaren ook goede resultaten met gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren en lijnzaadolie. Drink ook veel water om het reinigingsproces van je lichaam te helpen!

6. Kijk uit met make-up
Gewone make-up verstopt je poriën vaak. Kies daarom voor minerale foundation. Minerale foundation bevat zink oxide, een natuurlijk ingrediënt dat je huid tegen UV-straling beschermt en goed is tegen bacteriën. Het verstopt je poriën niet en ziet er ook nog eens mooi uit. Reinig je huid goed met een olie aan het einde van de dag, omdat gewone reinigers de zinkoxide niet goed kunnen verwijderen.

7. Ook shampoo en conditioner kunnen je poriën verstoppen
Reinig je gezicht pas na het haar wassen met een speciale gezichtsreiniger. Veel shampoos en conditioners bevatten ingrediënten die je poriën verstoppen. Vandaar dat veel mensen ook vaak last hebben van puistjes op hun rug.

8. Ga lekker sporten
Dit zal je doorbloeding verbeteren en je lichaam helpen om afvalstoffen af te scheiden. Door flink te sporten zweet je de onzuiverheden uit je poriën. Zorg er alleen wel voor dat je erna een douche neemt, zodat de onzuiverheden en afvalstoffen met je douchewater wegdrainen in plaats van op je huid blijven plakken.

9. Vermijd stress
Stress verergert puistjes vaak. Vandaar ook de beruchte puist op je neus vlak voor een belangrijke date! Sport (zie boven) of probeer te leren mediteren om stress te verminderen. Vermijd daarom ook stimulerende middelen zoals koffie, thee (zowel zwarte, groene als witte!) en chocola.

10. Ontdek de kracht van planten
Inwendig kun je zuiverende kruidenthee drinken, zoals brandnetelthee, mariadistel en rooibos. Uitwendig kun je teatree- of lavendelolie gebruiken vanwege hun anti-bacteriële werking.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *