7 tips om een goede zonnebrandcrème te kiezen

Geïndoctrineerd door de volkswijsheid dat ‘een gezond kleurtje’ goed voor je is, smeerde mijn ouders me als kind zelden in met zonnebrandcrème en ik ging zelfs regelmatig onder de zonnebank. Ik bruinde redelijk makkelijk, maar raakte wel af en toe verbrand, waarvan een keer zelfs heel ernstig. Iedere keer dat je verbrand raakt, verdubbelt je kans op huidkanker. Mensen doen vaak heel luchtig over huidkanker, maar het is niet niks. Melanoomkanker is een zeldzamere maar wel agressieve vorm van huidkanker die steeds vaker voorkomt. In de beginfase is het goed te behandelen door de kwaadaardige plek simpelweg te verwijderen, maar ben je net te laat en is het eenmaal uitgezaaid, dan verspreidt het zich razendsnel en is het juist een van de moeilijkst behandelbare soorten kanker.

Vanaf mijn jeugd heb ik regelmatig moedervlekken moeten laten weghalen, waarvan sommigen onrustig waren. Dan is er nog niks aan de hand, maar kunnen ze uitgroeien tot erger. Eenmaal volwassen stopte ik op aanraden van mijn dermatoloog volledig met zonnen en smeerde mijn gezicht en blootgestelde huid altijd in met minstens factor 15.

Maar de schade was al aangericht. In 2011 bleek ik melanoomkanker te hebben op mijn buik. Niet alleen moest er een enorm stuk huid worden weggehaald worden, maar omdat het al redelijk diep in de huid was doorgedrongen, moesten ook schildwachterklieren operatief worden verwijderd om te kijken of de kanker niet was uitgezaaid. Dat was het bij mij gelukkig nog niet. Maar het had makkelijk anders kunnen zijn. Bekijk ook dit aangrijpende filmpje van andere melanoompatiënten:

Smeer jezelf en je kinderen dus goed in! Een ‘gezond kleurtje’ bestaat niet. Wanneer de huid verkleurd is, is dat eigenlijk al een teken dat er schade is. De enige reden waarom we een zongebruinde huid tegenwoordig massaal aanbidden, is omdat Coco Chanel in de jaren ’20 tijdens een cruise per ongeluk verbrand raakte en het daarna modieus werd. Een bruine huid werd sindsdien geassocieerd met rijkdom en de bijbehorende vrije tijd en reismogelijkheden om in de zon te liggen bakken. We vinden het mooi omdat het statussymbool is, terwijl daarvoor juist een bleke huid mooi werd gevonden omdat dat in die tijd weer een statussymbool was omdat je niet op het land hoefde te werken.

Ondanks de huidige medische vooruitgang en inzichten, zit de misvatting van een gezond bruin kleurtje helaas nog steeds diep in onze cultuur. En als je net als ik bewust kiest om niet te zonnen, krijg je constant opmerkingen naar je hoofd dat je er ‘zo wit’ uitziet. Het is wel iets minder sinds ik mijn haar rood verf, dan ‘mag’ je ineens bleek zijn 😉

Als kanker geen drijfveer is om zonnebrandcrème te gebruiken, kun je het ook puur uit ijdelheid doen. Huidverouderingssymptomen zoals rimpels en pigmentvlekken worden voor 90% veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Het belangrijkste wat je kunt doen voor een mooie huid is gewoon trouw elke dag, ook in de winter, je blootgestelde huid insmeren met zonnebrandcrème.

Hoe dan ook: zorg dat je nooit verbrandt!

De onderstaande tips zijn gebaseerd op onder andere de website van de Environmental Workgroup, een Amerikaanse organisatie die elk jaar zonnebrandcrèmes test op veiligheid en effectiviteit. Je kunt in hun database zoeken naar de resultaten van diverse merken (ook bekende merken als Nivea of BareEscentuals).

1. Kies een zonnebrandcrème die zowel tegen UVA als UVB beschermt

Sommige zonnebrandcrèmes beschermen alleen tegen UVB-stralen. UVB-stralen zijn namelijk de stralen die pijnlijke rode zonnebrand veroorzaakt. Maar ook UVA-stralen zijn schadelijk. Zij veroorzaken weliswaar geen zonnebrand, maar dringen toch diep in de huid door en beschadigen de huid, waardoor de huid meer risico loopt ook kanker en de huid aan elasticiteit verliest (en er dus rimpels ontstaan). Lees meer.

UVB-straling wordt geblokkeerd door wolken en glas, maar UVA-straling gaat vrolijk overal doorheen. Je kunt dus ook in de wintermaanden met slecht weer nog schade aan je huid krijgen. Reden te meer dus om elke dag, ook in de winter, make-up en crèmes met een goede SPF van minstens 15 te dragen.

2. Vermijd zonnebrandcrème met oxybenzone

Oxybenzone kan niet alleen irritatie veroorzaken, maar wordt ook heel makkelijk door het lichaam opgenomen. Vooral kinderen nemen deze stof snel op, terwijl zij het juist weer moeilijker kunnen afbreken. Eenmaal in het lichaam heeft oxybenzone hormonale activiteit en levert het mogelijk celschade op. En voor zwangere vrouwen is het belangrijk om te weten dat vrouwen met hoge oxybenzonniveaus tijdens hun zwangerschap dochters kregen met een lager geboortegewicht.

Toch is het belangrijker om wel te smeren met een zonnebrandcrème met oxybenzone als er niets anders voor handen is. De nadelen worden gecompenseerd door het belangrijkste voordeel: minder kans op kanker.

3. Vermijd zonnebrandcrème met vitamine A

Vitamine A in de vorm van retinyl palmitate is een populaire toevoeging aan zonnebrandcrèmes omdat het een antioxidant is die huidveroudering tegengaat. Daarom zit het dan ook in veel rimpelcrèmes. Maar volgens onderzoek kan het juist de ontwikkeling van huidtumoren en -beschadiging versterken wanneer het op de huid is aangebracht en aan zonlicht wordt blootgesteld. Daarom kun je beter alleen ‘s nachts een crème met vitamine A gebruiken en overdag deze producten vermijden. Kijk op het label naar het ingrediënt ‘retinyl palmitate’ of ‘retinol’.

4. Vermijd nanotechnologie

Fysische filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide leggen een laagje over je huid en blokkeren daarmee zowel UVA als UVB-straling. Het grote nadeel van dit semi-natuurlijke type zonnebrandcrème is dat ze vaak een wit laagje achterlaten. De oplossing hiervoor was aanvankelijk nanotechnologie: de deeltjes zijn dan zo klein gemaakt dat ze heel effectief zonnebescherming bieden en geen wit laagje achter laten. Maar het nadeel is dat deze kleine nanodeeltjes door de huid kunnen worden opgenomen en mogelijk schade aanrichten. Deeltjes groter dan 100 nanometer kunnen niet door de huid worden opgenomen en zijn dus wel veilig.

5. Vermijd poedervormige zonnebrandcrème

Sommige fysische filters komen in poedervorm. Veel vrouwen zullen bekend zijn met verschillende merken minerale make-up op basis van zinkoxide en titaniumdioxide. Dit is lang een van mijn favoriete methoden geweest om mijn gezicht te beschermen. Het probleem van poeders is helaas dat ze geïnhaleerd kunnen worden en dan in de longen eindigen, waar ze schade kunnen aanrichten en mogelijk kanker veroorzaken.

6. Smeer je voldoende in met zonnebrandcrème

Veel mensen smeren zich helaas niet voldoende in. Zonnebrandcrème is tenslotte behoorlijk aan de prijs, zeker als je een van een goed merk wilt. Als je een krap budget hebt, kun je toch beter een goedkoper merk kopen en je goed insmeren in plaats van nog niet eens de helft van wat je nodig hebt te smeren om kosten te besparen. De volgende hoeveelheden worden aangeraden: een halve theelepel per arm (ong. 3ml) en een halve theelepel op je gezicht/nek. Vervolgens 1 theelepel per been, 1 theelepel op je rug en 1 theelepel op de voorkant van je lichaam. In totaal heb je dan ongeveer 35 milliliter zonnebrandcrème over je hele lichaam gebruikt! Vervolgens moet je ook nog eens om de twee uur opnieuw smeren, of vaker als je hebt gezwommen of transpireert. Een dure hobby dus.

7. Zorg wel voor Vitamine D als je vaak zonnebrandcrème draagt

UVB-straling heeft ook een positieve kant, namelijk dat het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. En vitamine D speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij het voorkomen van verschillende soorten kanker, waaronder, ironisch genoeg, ook huidkanker. Gelukkig hoef je dagelijks maar +/- 15 minuten je huid onbeschermd aan de zon bloot te stellen om meer dan voldoende vitamine D aan te maken.

UVB-straling is overigens op het noordelijk halfrond in de maanden van oktober t/m mei niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Het is dus belangrijk om in de zomermaanden een goede vitamine D voorraad op te bouwen door je huid verantwoord aan de zon bloot te stellen, maximaal 15 minuten per dag. Mijn eigen strategie is dat ik wel altijd mijn gezicht, nek, hals, handen en armen insmeer of bedek, maar in de zomer wel mijn benen kwartiertje per dag aan zonlicht blootstel. In de winter neem ik een vitamine D-supplement.

Dus welke zonnebrandcrèmes moet je nou kiezen?

Hoe dan ook is het goed om zonnebrandcrème te gebruiken als je de zon in gaat. Eventuele gezondheidsrisico’s van een ingredient wegen niet op tegen de enorme gezondheidsrisico’s van een mogelijk dodelijke vorm van kanker. Mijn voorkeur gaat wel uit naar natuurlijke producten met fysische filters op basis van zinkoxide en/of titaniumdioxide. Ik heb in de loop der jaren al heel wat verschillende merken uitgeprobeerd, van gewone drogisterijmerken tot duurdere chique merken. Met de onderstaande producten heb ik de beste ervaringen:

Devita Solar Protective Moisturizer SPF 30

Deze heb ik pas onlangs ontdekt via de website van de EWG. Het bevat volgens het rapport van de EWG veilige ingredienten en biedt een hele sterke en stabiele bescherming. Dit natuurlijke product op basis van zinkoxide is veganistisch, niet op dieren getest en biedt uitstekende bescherming. Hij laat gelukkig ook geen wit laagje achter. De zinkdeeltjes zijn wel microfijn gemaakt, maar groter dan 100 nanometer. Bovendien is het een heerlijke moisturizer die mijn poriën niet verstopt. Ik heb inmiddels al mijn tweede tube besteld en zie dit product nu als mijn ‘holy grail’! Het enige nadeel tot nu toe is dat het niet in Nederland verkrijgbaar is. Als een plaatselijke webshop het wil verkopen, zet ik de link hier graag bij!

Zelf bestel ik het via iHerb.com, waar het ongeveer 15 euro kost voor het product zelf en 3 euro voor verzending. Het is gelukkig een aardig grote tube die lang meegaat. Bovendien is het gewoon een heerlijk product en effectiever tegen rimpels dan een dure nutteloze rimpelcrème, dus het is het geld dubbel en dwars waard! Gebruik code NIJ698 om $5 korting te krijgen als je bestelt via iHerb.com. Kijk eventueel ook op eBay.nl voor leuke aanbiedingen. Er is ook een body zonnebrandcrème, maar die heb ik nog niet getest en is momenteel even uit voorraad. Zodra ik hem binnen heb, laat ik weten hoe het bevalt 🙂

Avene Compact SPF 50

Dit crèmige compactpoeder is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en beschadigde huid. Ideaal voor mensen met rosacea of acne. Helemaal natuurlijk is het niet, maar het bevat geen chemische filters, parfum of parabenen. Volgens de EWG heeft het veilige ingrediënten en biedt ook uitstekende en stabiele zonnebescherming. Erg jammer alleen dat het maar in twee kleuren verkrijgbaar is. Gelukkig paste de Sable goed bij mijn huid! Ik gebruik deze in combinatie met de Devita moisturizer.

Lavera Sun Milk

Deze reeks zonnebrandcrèmes bestaat uit drie producten: Anti-Age Sun Milk Factor 15, Baby en Kind Sun Milk Factor 30 en Neutral Sun Milk Factor 20. Ik heb alleen de Anti-Age Sun Milk gebruikt. Het product smeert goed uit en biedt volgens de test van de EWG uitstekende natuurlijke bescherming. Tijdens de test van de EWG kreeg het product een lager cijfer vanwege de ingredienten omdat het vitamine A bevatte, maar blijkbaar zijn ze daardoor tot inzicht gekomen en nu zit dit ingredient er niet meer in. Verkrijgbaar bij je plaatselijke biowinkel en diverse online shops (even Googelen).


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *